-->

Subscribe to PRUDHVI INFO by Email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Subscribe to PRUDHVI INFO by Email

RESERVE BANK OF INDIA || prudhviinfo

 
RESERVE BANK OF INDIA

RESERVE BANK OF INDIA


1).Reserve Bank of India act was passed in

Ans : 1934

2).Reserve Bank of India was established on 

Ans : April 1,1935

3).The head quarters of RBI was initially established in

Ans : Kolkata

4).The headquarters of RBI was permanently shifted to Mumbai in

Ans : 1937 

5).RBI was setup on the recommendation of 

Ans : Hilton Young Commission (1926) 

6).Hilton Young Commission was also known as 

Ans : Royal Commission 

7).The Bank known as Banker's Bank 

Ans : RBI

8).The apex bank of India 

Ans : RBI

9).The Central bank of India 

Ans : RBI

10).The regulator of loans 

Ans : RBI

11).The bank which is often referred as Mint Street

Ans : RBI

12).The Banking Ombudsman Scheme has been formulated by

Ans : RBI

13).The credit controller of India 

Ans : RBI

14).The bank which represents India in- the IMF

Ans : RBI

15).RBI was nationalised on 

Ans : January 1, 1949 

16).Headquarters of RBI in Kerala 

Ans : Thiruvananthapuram 

17).The animal embossed on the emblem of Reserve Bank of India 

Ans : Tiger

18).The tree embossed on the emblem of Reserve Bank of India 

Ans : Palm Tree 

19).First Governor of RBI 

Ans : Sir Osborne Smith

20).First Indian to become the Governor of RBI

Ans : C.D. Deshmukh


        RESERVE BANK OF INDIA